Smaskig efterrätt
I helgen hade vi finbesök av våra kompisar från Östergötland. Då blir man ju tvungen att göra sig till extra och då blev det den här goda efterrätten.

Ingredienser till citronmoussen:
2 citroner (juicen och rivet skal)
3 dl grädde
50 gr smält smör
2 dl socker
50 gr smält smör
2 dl socker
2 ägg
Gör så här:
1. Vispa ägg och socker så det blir pösigt
2. Rör ner det smälta smöret och häll över i en kastrull och sjud sedan på svag värme tills det blir tjockt.
3. Ta av kastrullen och ha i citron juice och skal och låt sedan svalna.
3. Ta av kastrullen och ha i citron juice och skal och låt sedan svalna.
4. Vispa grädden hårt och blanda i den i den avsvalnade äggsmeten. Ställ kallt.

Ingredienser till Hallonpannacottan:
3 dl hallon
4 gelatinblad
4 gelatinblad
3 dl grädde
knappt 1 dl socker
vaniljstång eller vanligextrakt
Gör så här:
1. Lägg gelatinbalden i blöt
2. Häll grädden, sockret och vaniljen i en kastrull. Om du har vanlijstång skall den skäras i mitten och peta ut fröna, lägg sedan i allting i grädden. Låt det försiktigt koka upp och låt sedan sjuda ett par minuter. Ta sedan bort kastrullen oich låt svalan en aning.
3. Lägg hallonen i en finmaskig sil, ta en sked och tryck ur saften ur hallonen tills det mest är kärnor kvar i silen.
4. Ta bort ev. vaniljstång ur grädden och häll sedan hallonsaften i gräddblandningen och ha i gelatinbalden och rör om.
5. Fördela pannacottan i serveringsglas och ställ sedan in i kylen.
När pannacottan har stelnat kan du ha på citronmoussen och in i kylen igen. Jag har dekorerat med jordgubbar och figurer som jag spritsat av mörk choklad. Krunchet som är på är krossade digestivekex, smör och råsocker som jag stekte lite grann.
Lycka till!

mumms