Follow

Grannar, samverkan och fika

Innan jul förra året hade vi i vårt lugna område, flera inbrott och inbrottsförsök. Så himla obehagligt!! Jag och Sara blev super nojjiga och vågade knappt vara ensamma hemma. Till sist kontaktade jag polisen och frågade om de inte kunde patrullera lite oftare på vår lilla gata. Det kunde de inte men det de kunde göra var att skicka en polis för att prata med oss om Grannsamverkan. Sagt och gjort polis inbokad och grannarna inbjudna.
Jag tar ju som bekant alla tillfällen i akt att baka så nu var det ju till att börja planera bakningen också.
På vår gata är det väldigt blandade typer av människor som bor, gamla och unga, ensamma och par, ja ja ni fattar, så då tänker jag att det är bra att baka så det passar alla olika typer, plus att jag behöver öva, varför kommer jag att berätta så småningom...,  på en del bakverk som jag aldrig gjort förut. Först ut blev mazariner.
Jag har aldrig gjort mazariner och knappt ätit några heller men det jag kommer ihåg från de plastförpackade mazariner jag ätit är att de är torra, söta, och inte alls tilltalande. Med den utgångspunkten gick det ju knappast att misslyckas.
Så här fina blev dem, scrolla ner så kommer även receptet på dessa gobitar.
 
Som jag antydde ovan blev de supergoda, inte alls som jag kom ihåg att mazariner smakade. De här blev saftiga, lagom söta, krispiga och inte alls tråkiga eller torra.
Hur som helst, här kommer receptet.
Ingredienser:
125 gr rumsvarmt smör
75 gr strösocker eller florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
Ingredienser till fyllningen:
200 gr mandelmassa (eller om du gör egen mandelmassa)
100 gr rumsvarmt smör
3 st ägg
Gör så här:
1. Vispa smör och socker luftigt.
2. Ha sedan i äggen ett i taget och vispa till en slät smet.
3. Blanda sist ner mjölet. 
4. Knåda ihop till en deg och lägg in i kylen ca 30 min. Gör under tiden fyllningen.
5. Sätt ugnen på 150 grader
6. Blanda ihop mandelmassan och smöret.
7. Ha sedan i äggen ett i taget och blanda ihop till en slät smet.
8. Ta ut degen ur kylen och kavla ut den och stansa ut lagom stora bitar och täck aluminiumformar med denna. Om du har sådana här gamla formar som jag har använt är det perfekt, se bilden.
9. Fyll formarna med 3/4 av mandelmassesmeten.
10. In i ugnen ca 10 min eller tills mazarinerna fått fin färg och smeten har "stannat"
11. När mazarinerna svalnat blandar du ihop florsocker och lite vatten till en lagom trög smet och brer ut på mazarinerna. Låt torka. Nu när mazarinerna är klara skall du låta de stå i rumstemperatur för om du ställer in dem i kylen så "smälter" sockret på ovansidan.
Fortsättning följer på grannsamverkansmötet...
Lycka till med bakningen!