Goda semlor
Min storasyster bakar små och fina semlor medans jag tycker om rejäla semlor med mycket mandelmassa och grädde. De här blev jättegoda så här kommer receptet.
Ingredienser:
75 gr jäst
3 dl mjölk
2 ägg
150 gr rumsvarmt smör
2 tsk mortlad kardemumma
1 1/2 dl socker
1 nypa salt
ca 11-12 dl vetemjöl
150 gr rumsvarmt smör
2 tsk mortlad kardemumma
1 1/2 dl socker
1 nypa salt
ca 11-12 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Värm mjölken till ca 37 grader
3. Häll mjölken på jästen och rör om tills jästen lösts upp.
4. Ha i smör, socker, ägg, salt och kardemumma. Rör om tills det blivit en jämn smet.
5. Blanda i mjölet men var försiktig så det inte blir för mycket, det är bättre att degen är lite kletig.
3. Häll mjölken på jästen och rör om tills jästen lösts upp.
4. Ha i smör, socker, ägg, salt och kardemumma. Rör om tills det blivit en jämn smet.
5. Blanda i mjölet men var försiktig så det inte blir för mycket, det är bättre att degen är lite kletig.

Låt degen jäsa i ca 45 min innan du bakar ut den.

Forma degen till 18-20 st bullar. Täck över och låt jäsa ytterligare ca 45 min.

Sätt ugnen på 200 grader om du har varmluftsugn, annars blir det nog 225 grader skulle jag tro.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i ca 8 min eller tills de är gyllenbruna.


Blanda mandelmassa med lite grädde och vispa med elvispen tills den blir som en smet. Skär av locket på bullarna och gröp ur en del av innehållet, detta kan du blanda ner i mandelmassesmeten,
Lägg på mandelmassan och spritsa sedan på önskad mängd grädde.


mumms