Follow

Bakning

Ett av mina största intressen är bakning. Ett problem när man bakar är vem som skall äta upp allting... När det är fest eller födelsedagar och liknande är det ju inga problem men man vill ju baka annars också. Hmm, hur gör man?
Den här tårtan bakade jag när mitt bonusbarn Sara skulle ha sina tjejkompisar från skolan här för ett tag sedan.
 
Hallon- och chokladmoussetårta. Den var populär, så när Saras pappa och jag "fick" komma hem igen var det inte mycket kvar.
 
Här kommer receptet:
 
Browniebotten
150 gr mörk choklad
125 gr smör
2 ½ dl strösocker
1 ½ msk vaniljsocker
1 nypa salt
2-3 ägg
1 ½ dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på ca 175 grader varmluftsugn. Bryt chokladen i en skål, smält smöret och häll på chokladen och rör om tills det blivit en jämn smet.  Ha sedan i sockret och vanlijsockret. Rör om. Ha sedan i äggen, ett i taget. Vänd till sist i mjölet tillsammans med bakpulver och salt.

2. Smörj en form, det behöver vara en form med löstagbar botten. Ha i smeten och grädda i ca 25 min. Den får gärna vara lite kladdig i mitten.

Medans botten svalnar gör du mousserna.

Hallonmousse

Ca 250 gr frysta hallon
4 gelatinblad
2 ½ dl grädde
1 dl florsocker

1. Koka upp hallonen ett par minuter. Ta sedan en sil och passera hallonen tills det bara är kärnor och mos kvar i silen. 
2. Lägg gelatinbladen i blöt.
3. Vispa grädden hårt.
4. Smält gelatinbladen försiktigt med lite av hallonsaften. Häll sedan i gelatinet i resten av hallonsaften och rör ned florsockret. Låt svalna lite.
5. Vänd ner grädden och rör om till du har en jämn smet. Ställ in i kylen.

Chokladmousse

250 gr mörk choklad
2 dl grädde
200 gr philadelphia ost
1 dl florsocker

1. Bryt chokladen i en skål
2. Värm upp grädden men den får inte koka.
3. Häll grädden över chokladen och rör om till du har en jämn smet. Låt svalna lite.
4. Blanda ner philadelphiaosten och florsockret och rör om till du har en jämn smet. Ställ in i kylen.

Nu skall du montera tårtan. Ta tårtbotten och lägg på ett bra underlag som du kan servera tårtan ifrån, ta kanten till bakformen och lägg botten i den. Ta sedan den avsvalnade hallonmoussen och häll på. Ställ sedan svalt igen tills hallonmoussen stelnat. Häll sedan på chokladmoussen och låt även den stelna. 

Det tar ganska lång tid för mousserna att stelna så gör gärna tårtan dagen innan du skall servera den.

Ta bort kanten och pynta efter fantasi.

Lycka till!